Ga naar de inhoud

Wat dekt de Verzekering bij lekkage – Kosten

Dakreparatie - Platte dak lekkage | NL DAK - Hoeveel kost...

Het hangt af van de oorzaak van uw dakproblemen

Een typische Nederlandse woonverzekering dekt uw dak en de kosten van vervanging als het beschadigd raakt. Dat is het goede nieuws. Maar meestal bent u alleen verzekerd als de schade of vernieling het gevolg is van een plotselinge ongeval of natuurramp. Problemen die het gevolg zijn van algemene slijtage of van een dak dat de aanvaarding heeft overschreden, komen niet voor vergoeding in aanmerking omdat ze onder de algemene onderhoudsverantwoordelijkheid van de woningeigenaar vallen.

 

BELANGRIJKSTE LEERPUNTEN

 • De meeste verzekeringen van huiseigenaren hebben dakvervanging als de schade het gevolg is van een natuurramp of een onverwachte gebeurtenis.
 • De meeste verzekeringen van huiseigenaren betalen niet om een ​​dak te vervangen of te repareren dat geleidelijk aan verslechtert als gevolg van slijtage of verwaarlozing .
 • Daken die ouder zijn dan 20 jaar hebben vaak een beperkte dekking.
 • Om ervoor te zorgen dat uw claim wordt goedgekeurd, houdt u een administratie bij van reparaties, foto’s van voor en na en rapporten van inspecties. Breng uw verzekeringsmaatschappij tijdig op de hoogte als er schade veroorzaakt.

Hoe dakbedekking werkt

Van alle delen van uw huis heeft het dak aantoonbaar de meest directe aan de elementen. Voor krachtige klimaten is er het gewicht van zware sneeuw en hagel of ijsstormen. In het Midwesten zijn tornado’s en cyclonen ook veelvoorkomende problemen. In tropische klimaten is er kans op stormen en orkaankracht.

 

Moeder Natuur kan niet alleen directe schade aanrichten, maar ze kan ook andere soorten schade aanrichten, zoals een hevige storm die een boom op je dak laat vallen. Er kunnen bosbranden zijn. Of er kunnen meer onwaarschijnlijke incidenten zijn, zoals iets wat van bovenaf op het dak neerstort, zoals puin van een explosie of vliegtuig.

 

Gelukkig is het dak een integraal onderdeel van de structuur van uw huis, en beschermt het daarom het gedeelte over de woningdekking van de verzekering van uw huiseigenaren u doorgaans tegen soortgelijke gevaren. Schade en vernieling als gevolg van soortgelijke gebeurtenissen die de huiseigenaar kwalificeren voor een gehele of gedeeltelijke vervanging van het dak. 

De dekking wordt vaak beperkt voor daken die ouder zijn dan 20 jaar – ze zijn mogelijk alleen verzekerd voor hun werkelijke contante waarde, niet voor hun huidige vervangingskosten.

Natuurlijk moet u nog steeds uw eigen risico betalen voordat uw dekking van kracht wordt. Sommige polissen, vooral die welke zijn geschreven in bepaalde staten met een hoog risico, leggen een hoger eigen risico op voor schade die voortvloeit uit stormen of hagelbuien. Bewoners in de gebieden die hun eigendom willen beschermen, moeten vaak een aanvullende dekking of een aparte stormverzekering afsluiten. Wie extra bescherming van een hogere dekkingsgraad wil, kan die natuurlijk ook kopen.

 

Speciale afspraken voor dakbedekking

Als een dramatische gebeurtenis dramatische schade veroorzaakt – het dak stort in, heeft een groot gat of is volledig afgescheurd – is dekking waarschijnlijk. Problematischer zijn gevallen waarin de schade minder dramatisch is, zelfs als deze is veroorzaakt door een natuurramp. Laten we zeggen dat een hevige onweersbui een stel van de dakspanen van je dak insnijdt. De verzekeringsmaatschappij kan dat classificeren als cosmetische schade en deze niet dekken. Of stel dat u na de eerder genoemde storm merkt dat uw dak lek is geworden. Hoewel de regen het heeft veroorzaakt, kan de verzekeringsmaatschappij beweren dat dit een algemeen slijtageprobleem is – als gevolg van de geleidelijke verslechtering van uw dak – dat nooit wordt gedekt.

 

Ironisch genoeg valt elke waterschade die wordt veroorzaakt door het lekkende dak van uw muren, vloeren of meubels waarschijnlijk onder de sectie woonverzekering van uw polis. De dakreparatie zelf zou dat echter niet zijn.

 

Dakproblemen voorkomen

Het is de verantwoordelijkheid van de eigenaar van het onroerend goed om zijn dak goed te verzorgen en te onderhouden en zich bewust te zijn van de levensduur van verschillende materialen, die kan variëren van 15 tot 100 jaar. Huiseigenaren kunnen andere stappen ondernemen om hun dak te helpen beschermen, zoals het inhuren van erkende professionals om regelmatig inspecties uit te voeren . Veel dakdekkersbedrijven zullen een dak gratis inspecteren in de hoop toekomstige zaken te verdienen (wees niet verbaasd als ze veel problemen tegenkomen).

 

Zorg ervoor dat uw dak vrij is van vuil en geen water vasthoudt of verzamelt. Bomen die het dak raken of overhangen, moeten worden teruggesnoeid. Controleer na een grote storm of een lange sneeuwbui altijd uw dak om te zien hoe de dakspanen en dakgoten het doen. Als u in windgevoelige gebieden woont, controleer dan of uw huis en dak voldoen aan de huidige bouwvoorschriften.

 

Vergoeding krijgen voor dakvervanging

Leeftijd is niet de vriend van je dak. Tenzij het is gemaakt van een materiaal met een beroemde levensduur, zoals leisteen, wordt een dak elk jaar afgeschreven; veel verzekeraars dekken geen verzekeringen die meer dan een kwart eeuw oud zijn. Andere mogelijke uitsluitingen van het beleid zijn onder meer onjuist onderhoud of verwaarlozing, het gebruik van bepaalde dure dakbedekkingsmaterialen (zoals APP 470K24 of EPDM) of daken met meer dan twee lagen dakbedekking.

 

Om de beste kans te geven dat uw verzekeringsmaatschappij een dak betaalt, is de eerste stap om ze uit te nodigen voor een inspectie. Verzamel voordat ze voorlopig zoveel mogelijke documenten, inclusief een kopie van uw huidige woningverzekeringspolis, eventuele inspectierapporten van het huis, bonnetjes van eventuele reparatiewerkzaamheden die u heeft uitgevoerd en foto’s van eventuele schade. (Aangezien voor-en-na foto’s altijd handig zijn, is het een goed idee om foto’s van uw dak te maken wanneer het gezond is.) Alles zal nuttig zijn bij het claimproces. De verzekeringsmaatschappij stuurt een expert om de schade te inspecteren en een eigen beoordeling te geven.

 

Tips om te besparen op nieuwe dakkosten

De gemiddelde prijsklasse voor een dakbedekking kan variëren van € 1,50 tot € 4,50+ per vierkante meter, afhankelijk van het gebruikte dakbedekkingsmateriaal. Soms worden schattingen voor dakbedekking weergegeven met het ‘vierkant’, dat wordt gebruikt om een ​​gebied van 10’x 10′ of 100 vierkante meter te beschrijven (u ziet dus mogelijk een offerte voor ongeveer € 325 per vierkant). Misschien kan iemand u voor minder helpen bij het repareren van Bitumen dakbedekking. Verwacht iets meer te betalen voor pannen en metalen daken. Hier zijn enkele tips om uw reparatie- en vervangingskosten te vergroten:

 
 1. Doe je onderzoek:  ken de grootte en waarschijnlijk van je dak en de exacte materialen die je wilt laten installeren voordat je met aannemers praat.
 2. Kijk rond:  Vraagoffertes aan van verschillende dakdekkers en vraag en controleer altijd lokale referenties voordat u iemand huurt. Wees op uw hoede voor extreem lage biedingen, de ondermaats werken kunnen behouden, en zorg ervoor dat dakdekkers  garantie  bieden op materialen en installatie.
 3. Tijd het goed:  Dakdekkers zijn het drukst in de late zomer en herfst. Als u uw dakvervanging in de late winter van de lente plant, kunt u lagere prijzen of kortingen buiten het seizoen gebruiken.
 4. Doe het (of een deel ervan) zelf:  Overweeg een deel van het werk zelf te doen. Als u de tijd, de juiste apparatuur en een hoogtevrees heeft, kan het verwijderen van oude dakbedekking voordat de installateur aankomt, helpen om kosten te besparen. 
 5. Overweeg een overlay:  een overlay omvat het installeren van nieuwe dakspanen erboven. Omdat de oude dakbedekking blijft zitten, omgekeerde overlays minder arbeidsuren en kosten minder dan een volledige vervanging. Een overlay kan echter de fabrieksgarantie op dakbedekkingsmaterialen verwijderen of verkorten. Overlays verhogen doorgaans ook de toekomstige vervangingskosten als gevolg van meer arbeid en werkverspilling.
 

 

Dakbedekking Apeldoorn NL DAK APELDOORN
aerial drone view peri sapanta monastery sunrise romania scaled
9

Wat te doen bij een lekkend dak?

Als het in je huis regent, heb je nooit tijd over. U kunt een lekkend dak misschien niet altijd zelf repareren, maar u kunt wel stappen ondernemen om de schade en de reparatiekosten te beperken.

Vraag: Help! Ik werd wakker na de storm van gisteravond en vond een verkleuring op het keukenplafond en een plas eronder. Wat moet ik doen aan dit nieuwe lek?

A: Er gaat niets boven een plas binnenshuis om een ​​domper te zetten op je ochtendroutine, toch? Het eerste dat u moet doen, is eventuele vochtschade beperken. Dat kan ingewikkeld worden, aangezien een lekkend dak niet altijd (of in ieder geval niet direct) als een plas op de vloer verschijnt. Af en toe is het enige teken van een lek een subtiele verkleurde plek op uw plafond of muur, veroorzaakt door water dat zich erachter verzamelt. Als je het geluk hebt om het vroeg te zien, grijp dan zo snel mogelijk in met behulp van de volgende stappen.

Beveilig de scène. Als er gewoon water op de vloer druppelt, prijs jezelf dan gelukkig en verplaats een emmer om de vallende druppels op te vangen. (Terwijl je toch bezig bent, red je gezond verstand door wat sloophout in de container te plaatsen om het vervelende druppel geluid te dempen.) Als je te maken hebt met meer dan alleen maar druppelen, beweeg dan zoveel mogelijk uit de het pad van het water en gebruik dikke plastic zeilen om items te bedekken die te zwaar zijn om te verplaatsen.

Wat dekt de Verzekering bij lekkage
Wat dekt de Verzekering bij lekkage van uw dak

Foto: istockphoto.com

Giet het water af. Ga op een ladder of stevige stoel staan ​​en doorboor de door water beschadigde plek met een schroevendraaier. Je denkt misschien dat je de zaken erger maakt door een gat te slaan, maar als je deze stap overslaat, zal er meer vocht naar binnen sijpelen. In feite kan het gewicht van het water er zelfs voor zorgen dat je plafond doorzakt of instort, wat nog een reparatie toevoegt aan uw groeiende lijst. Uiteindelijk is het repareren van een klein, 1/2 centimeter drainagegat een stuk eenvoudiger en goedkoper dan het omgaan met structurele schade.

Begin met speuren. Dus, waar is de bron van dat vervelende lek? Water stroomt door spanten of flitst totdat het een zwak punt vindt, dus de plek waar het water de kamer binnenkomt, is niet noodzakelijkerwijs onder – of zelfs in de buurt van – het deel van het dak dat je moet repareren. Als u toegang heeft tot de zolder, begin dan met overdag naar boven te gaan. Doe de lichten uit en kijk omhoog om te zien of er een kleine opening is waar de zon doorheen kan stromen – een voor de hand liggende bron voor uw lekkende dak.

Bestrijd water met water. Ziet u geen tekenen van schade vanaf de zolder? Dan is je volgende stap de tuinslangmethode: laat iemand buiten op het dak staan ​​en met een lange slang het dak in kleine delen douchen totdat het water weer in de kamer begint te druppelen, zodat je een tweede kans hebt om de bron te lokaliseren.

Bel een professionalSoms is het vinden van de bron van een lek ingewikkelder dan simpelweg een gat in het plafond van uw zolder vinden. Van falende flitsen tot  verstopte dakgoten  tot afbrokkelende dakspanen, de lijst met mogelijke oorzaken is erg lang. Als u een grondige inspectie heeft uitgevoerd en nog steeds niet zeker weet waardoor uw dak lekt, is het tijd om een ​​professional in te schakelen om zowel het probleem te lokaliseren als een oplossing aan te bevelen. De daadwerkelijke reparatie hangt af van vele factoren, waaronder dakhelling en type shingle.

Leg ondertussen een zeil neer.

Als je het daklekkage hebt gevonden, maar geen reparatie op dezelfde dag kunt krijgen, moet je tijdelijke maatregelen nemen om je dak en huis te beschermen tegen sneeuw, regen en meer waterschade. Als het dak droog genoeg is om veilig te klimmen, probeer dan het getroffen gebied te bedekken met zware plastic zeilen of een zeildoek(minstens zes millimeter dik) en enkele 2×4’s. Begin tenminste 1,20 meter van het probleemgebied en rol het plastic er langzaam overheen, voorbij de nok van het dak en anderhalve meter naar beneden aan de andere kant om het lekkende gedeelte volledig te bedekken. Plaats een 2×4 aan de “bovenkant” van het zeildoek (aan de andere kant van het dak) en een aan de onderkant (onder de lekkende plek) om het zeildoek te verzwaren. Vouw het zeil over elke plank terug en bevestig het aan het hout met een nietpistool. De onderste 2 × 4 moet op een dakrand of tegen een boeideel rusten. Leg een derde 2 × 4 op het bovenste bord, dat je al in plasticfolie hebt gewikkeld, en bevestig het aan het omwikkelde bord met spijkers om de bekleding te helpen verankeren. Plaats meer 2 × 4’s langs de omtrek van het plastic als je je zorgen maakt over wind.

Als u buiten aan het werk bent, onthoud dan: Ga voorzichtig te werk en – tenzij u het probleem wilt verergeren met nog een paar lekken – doorboor uw dak niet  door er planken rechtstreeks op te spijkeren of vast te schroeven.

0012020 Artikel IkoHeader2201
Dakbedekking Apeldoorn

Wat bieden wij?

We bieden een reeks betaalbare oplossingen om een dak te installeren dat bij u past.

Waarom kiezen voor NL DAK & SOLAR? 

 • Snelheid
  Wij kunnen uw dak snel en effectief plaatsen, wat niet alleen de overlast voor uw pand vermindert, maar ook de totale projectkosten verlaagt.
 • Kostenbesparingen
  Samen met snelle installaties kunnen we de behoefte aan andere materialen die vaak nodig zijn bij het bouwen of beveiligen van een dak verminderen, waardoor u nog meer kunt besparen.
 • Duurzaamheid
  De meeste oplossingen gaan gegarandeerd tussen de 20 en 40 jaar mee. Door middel van hete lucht of dakbrander bij de naden zorgen we ervoor dat uw dak lek- en scheurvast en vooral waterdicht is.
 • Veiligheid
  Datzelfde hetelucht-lasproces vervangt ook traditionele installatiemethoden zoals toortsen, wat resulteert in een veel veiligere, vlamvrije installatie.
 • Recyclede materialen
  Wist u dat de materialen die gebruikt worden voor enkellaagse dakbedekking 100% recyclebaar zijn? Ze bevatten namelijk geen metalen of halogenen, dus je kunt ook je steentje bijdragen aan het milieu.
energielabel bouwbesluit 1
joey20banner2

Klaar om een offerte te krijgen van uw lokale dakdekkersbedrijf?

Plaats uw vacature binnen enkele minuten en ontvang offerte van lokale en betrouwbare dakdekkersbedrijf. Het is GRATIS. Geheel vrijblijvend!