Ga naar de inhoud

Profiteren van zonne-energie – NL DAK & SOLAR

2037596788
Zonne-energie | NL DAK & SOLAR

Als u overweegt zonnepanelen aan te schaffen, wilt u weten wat u uitgeeft en bespaart. Zonnepanelen zijn veel eenvoudiger te installeren dan u misschien denkt. Zodra ze op zijn, kunt u profiteren van zonne-energie! We zijn hier om u te helpen alles te ontdekken wat u moet weten over kosten en installatie. 

Hoeveel kosten zonnepanelen? Volgens  geldbesparende expert: 

 • Een zonnepaneelsysteem (inclusief installatie) kost ongeveer € 6.500.
 • Met een systeem van 4,2 kW kunt u tussen de € 165 en € 405 per jaar besparen.
 • Met zonnepanelen gaat je energierekening omlaag.

Jaarlijkse besparing bij het gebruik van de elektriciteit die u opwekt

De meeste huishoudens gebruiken ongeveer 15-25% van de energie die je opwekt, hoewel dit behoorlijk drastisch kan veranderen op basis van:

 • Of je nu vanuit huis werkt.
 • Hoeveel mensen zijn er overdag thuis.
 • Of je nu een elektrische auto hebt.
 • Of je nu je huis of warm water verwarmt met een warmtepomp of een andere elektrische verwarming.
 • Of je nu kookt op elektriciteit.

In plaats van overtollige elektriciteit naar het net te sturen, kan een PV-omschakelschakelaar de dompelverwarmer in uw warmwatertank van stroom voorzien, waardoor warm water wordt opgeslagen dat u later kunt gebruiken. Op zichzelf is het onwaarschijnlijk dat overtollige zonne-energie aan al uw warmwaterbehoeften zal voldoen, maar het kan u helpen uw rekeningen te verlagen.

Onderhoud

Zonnepanelen hebben weinig onderhoud nodig. Houd bomen in de buurt in de gaten om ervoor te zorgen dat ze uw systeem niet gaan overschaduwen.

In Nederland profiteren panelen die 15 graden of meer zijn gekanteld als ze worden gereinigd door regen, wat helpt om optimale prestaties te garanderen. De kans is groter dat er zich vuil ophoopt als u op de grond gemonteerde panelen heeft of als u in een gebied woont met meer stof in de lucht. In deze gevallen moet u de panelen mogelijk af en toe laten reinigen.

Eenmaal gemonteerd, moet uw installateur schriftelijke details achterlaten van alle onderhoudscontroles die u moet uitvoeren om er zeker van te zijn dat alles naar behoren werkt. Dit moet details bevatten van de belangrijkste storingssignalen van de omvormer en de belangrijkste begeleiding bij het oplossen van problemen. Idealiter zou uw installateur dit aan u moeten demonstreren zodra het systeem is geïnstalleerd.

Door uw systeem en de hoeveelheid elektriciteit die het genereert (naast de weersomstandigheden) nauwlettend in de gaten te houden, weet u wat u kunt verwachten en wordt u gewaarschuwd als er iets mis is.

De panelen moeten 25 jaar of langer meegaan, maar de omvormer moet waarschijnlijk ergens in deze periode worden vervangen, voor ongeveer € 800 (afhankelijk van de systeemgrootte en de fabrikant). Sommige omvormers hebben online bewakingsfuncties en kunnen u per e-mail waarschuwen als het systeem uitvalt.

De meeste omvormers hebben een garantie van minimaal vijf jaar, die vaak kan worden verlengd tot 15 jaar. Praat met uw installateur over de waarschijnlijke levensduur en het voordeel van een verlengde garantie. Het kan zijn dat een garantie van 15 jaar bijna net zoveel kost als een vervangende omvormer, dus denk hier goed over na.

Raadpleeg uw installateur voor de exacte onderhoudsvereisten voordat u een zonne-PV-systeem gaat installeren.

39d5a0064 e1661289127949
Zonnepanelen pakket
1663652
Zonnepanelen kopen

Voordelen van zonne-energie

1. Hernieuwbaar

Zonne-energie is een van de meest effectieve bronnen van hernieuwbare energie vanwege de betrouwbare hoeveelheid zon die de wereld krijgt. De steeds voortschrijdende technologieën die opkomen, zullen deze bron op betere, gemakkelijkere en goedkopere manieren blijven benutten, waardoor zonne-energie de snelstgroeiende hernieuwbare energiebron wordt.

2. Schoonmaken

​De ecologische voetafdruk van zonne-PV (fotovoltaïsche) panelen is al vrij klein en omdat de materialen die erin worden gebruikt steeds meer worden gerecycled, blijft deze krimpen.

3. Bespaar geld

Uw elektriciteitsrekening kan behoorlijk dalen vanwege de stroom die u opwekt en gebruikt, en niet koopt bij uw leverancier.

4. Geen vergunning nodig

Aangezien zonnepanelen als ’toegestane ontwikkeling’ worden beschouwd, heeft u meestal geen vergunning nodig om ze op uw dak te plaatsen. Er zijn een paar beperkingen waarmee u rekening moet houden voordat u de installatie uitvoert.

5. Weinig onderhoud

Eenmaal geïnstalleerd hebben zonnepanelen weinig onderhoud nodig. Ze worden over het algemeen onder een hoek geïnstalleerd waardoor de regen vrij kan weglopen en vuil en stof worden weggespoeld. Zolang je ervoor zorgt dat ze niet verstopt raken door vuil, kunnen zonnepanelen meer dan 25 jaar meegaan met weinig rendementsverlies.  

6. Onafhankelijkheid

Investeren in een zonne-energiesysteem maakt je minder afhankelijk van het National Grid voor je elektriciteit. Als energieopwekker geniet je de hele dag van goedkopere stroom. En als u investeert in batterijopslag, kunt u ook na zonsondergang zonne-energie blijven gebruiken. 

7. Efficiënt

Je draagt ​​bij aan een efficiëntere manier van energie opwekken. Het overbrengen van energie van elektriciteitscentrales via uitgebreide netwerken naar uw huis leidt onvermijdelijk tot energieverlies. Wanneer uw stroom rechtstreeks van uw dak komt, wordt het verlies geminimaliseerd, zodat er minder energie wordt verspild.

8. Gebruik je eigen opgewekte energie in het donker

Investeer in een zonnebatterij voor  thuisgebruik  en u kunt dag en nacht uw eigen elektriciteit gebruiken. 

9. Eigendomswaarde

Zonnepanelen zijn over het algemeen een goede investering voor uw huis. De huidige trends in de energiemarkt betekenen dat een huis met zonnepanelen (mits goed op de markt gebracht met een focus op brandstofbesparing en tariefbetalingen) in de toekomst een hogere prijs kan vragen dan een huis zonder.

Informatie over zonne-energie voordat u installeert

Denkt u aan zonne-energie? Dit is wat u moet weten voordat u koopt. 

1. Je kunt in Nederland wonen en toch zonnepanelen gebruiken

Hoe zonnepanelen in Nederland werken, is precies hetzelfde als waar dan ook. U hoeft niet in een gebied te wonen met kamerbrede zonneschijn om zonne-energie op te wekken. Zonnepanelen werken zelfs door wolken heen. Echter, hoe meer zonneschijn je krijgt, hoe meer energie je opwekt. 

2. U heeft een dak op het zuiden nodig

Idealiter heeft u een dak op het zuiden of zuidwesten nodig. Met de nieuwste technologie kunnen de meeste huizen profiteren van zonne-PV. Alleen daken op het noorden zijn niet geschikt.

3. U heeft geen bouwvergunning nodig

Goed nieuws: de meeste huizen hebben geen bouwvergunning nodig om zonnepanelen te installeren. Als u echter een plat dak heeft of in een beschermd gebied woont, kunt u het beste contact opnemen met uw gemeente voordat u doorgaat. 

4. Je kunt nog steeds van leverancier wisselen

Het staat u natuurlijk nog steeds vrij om van leverancier te wisselen als u zonnepanelen heeft. Bij welke energieleverancier je ook zit als je ze laat plaatsen, je kunt nog steeds overstappen. 

Voordat uw nieuwe zonnestelsel wordt geïnstalleerd

Voordat u met het installatieproces begint, moet uw installateur uw eigendom onderzoeken. Dit is een belangrijk onderdeel van het installatieproces dat ervoor zorgt dat u een systeem en ontwerp krijgt dat geschikt is voor uw eigendom. Uw landmeter moet uw eigendom beoordelen en u door uw schaduwanalyse leiden (om de schaduw van nabijgelegen bomen of objecten te controleren) voor de meest nauwkeurige geprojecteerde cijfers. Ze zouden u een schriftelijke offerte met vaste kosten moeten geven, inclusief de verwachte prestaties van uw systeem. Op de dag zelf hoef je je nergens aan te binden. In het ideale geval krijgt u een paar schriftelijke offertes van verschillende installateurs – drie is een goed aantal.

U moet ook overwegen om zonnepanelen tegen duiven te beschermen. Dit is gemakkelijker en goedkoper om tijdens de installatie te doen dan erna. Vraag dit gewoon aan uw installateur voordat u de zonnepanelen plaatst. 

De meest efficiënte zonnepanelen 

Er zijn twee soorten zonnepanelen: PV en thermisch. Het meest gebruikte type zijn fotovoltaïsche zonnepanelen (PV) – deze vangen de energie van de zon op en zetten deze om in elektriciteit. Hiermee kunt u uw huishoudelijke apparaten van stroom voorzien. Het andere type paneel is thermische zonne-energie. Hiermee kunt u water voor uw huis verwarmen. De meeste huizen zullen zonne-PV installeren, omdat we veel meer elektriciteit gebruiken, dus dit is de meest efficiënte manier om op de rekeningen te besparen. 

Hoe u uw zonnepanelen kunt gebruiken na installatie

Nadat uw zonnepanelen zijn geplaatst, is het tijd om te genieten van de voordelen! U wekt schone energie op en helpt u uw energierekening te verlagen. U moet echter nog steeds betalen voor energie die u gebruikt en die u niet zelf opwekt. Denk aan het programmeren van uw apparaten voor overdag om het beste uit uw systeem te halen. U kunt zelfs overwegen om batterijopslag of andere slimme apparaten aan te schaffen waarmee u het meeste uit uw gratis energie kunt halen.

4

Onderhoud van uw zonne-PV-systeem

Zonnepanelen moeten minimaal 25 jaar meegaan, met af en toe een schoonmaakbeurt.

De omvormer gaat ongeveer tien jaar mee. Als uw omvormer aan vervanging toe is, wilt u misschien upgraden naar een zonnebatterij met een omvormer.

Zonnebatterijen: zijn ze de kosten waard?

Als u onlangs op zoek bent geweest naar het installeren van een zonnepaneelsysteem, bent u waarschijnlijk het onderwerp zonnebatterijen tegengekomen. Ondanks het feit dat batterijsystemen steeds populairder worden, weten veel huiseigenaren er nog steeds niet veel van. 

Met zonnebatterijen kunt u de energie die uw zonnepanelen produceren opslaan voor later gebruik. Het koppelen van uw zonnepanelen aan zonnebatterijen om een ​​zogenaamd ‘hybride zonnestelsel’ te creëren, biedt een aantal voordelen, waaronder toegang tot betrouwbare back-upstroom en onafhankelijkheid van uw nutsbedrijf.

Maar hoe werken zonnebatterijen precies? En nog belangrijker, hoeveel kosten ze? Blijf lezen om erachter te komen. 

Op deze pagina

 • Hoe zonnebatterijen werken
 • Kosten zonnebatterij
 • Kostenfactoren

… Laat meer zien

Hoe thuisbatterijen werken

Thuisbatterijen slaan de extra zonne-energie op die je panelen produceren en die je niet meteen gebruikt, zodat je er later van kunt profiteren.

Zie je, zonnepanelen produceren de meeste elektriciteit op het midden van de dag, wat ook de tijd is dat je huis de minste hoeveelheid elektriciteit gebruikt. Bij een normaal netgekoppeld zonnestelsel wordt die overtollige zonne-energie teruggestuurd naar het openbare stroomnet. 

Wanneer zonnepanelen echter worden gekoppeld aan een thuisbatterij, gaat die overtollige elektriciteit naar de batterij in plaats van naar het net. Als de zon ondergaat en uw panelen geen elektriciteit meer produceren, kunt u de energie gebruiken die u in uw batterij hebt opgeslagen – in plaats van te betalen voor elektriciteit van het nutsbedrijf. 

Dit betekent dat u uw huis van stroom kunt voorzien met alle schone, hernieuwbare zonne-energie die uw zonnepanelen produceren, ongeacht het tijdstip van de dag. 

Hoeveel kosten zonnebatterijen in 2023?

Afhankelijk van de chemie van de batterij, kan een thuisbatterij overal tussen € 1200 en € 15.000 kosten om te installeren. 

De meeste residentiële netgekoppelde zonnepanelen zijn gekoppeld aan lithium-ionbatterijen, die ergens tussen de € 7.000 en € 14.000 kosten om te installeren. Er zijn enkele loodzuurbatterijen met een kleine capaciteit die slechts € 300 kunnen kosten, maar ze zullen niet veel in uw huis van stroom kunnen voorzien en worden meestal gebruikt als noodstroomvoorziening voor campers .