Ga naar de inhoud

Hoe repareer je een lekkend dak?

Een lekkend dak kan het gevolg zijn van veel problemen of problemen met uw dak zelf of met het systeem waaruit de constructie bestaat. Een waterlek op een dak is niet zo eenvoudig te repareren als het lijkt. Hoe Repareer ik mijn dak vraag denk je dan af?

Er zijn verschillende manieren om daklekkage op te lossen, afhankelijk van de oorzaak van het probleem, en hoewel bepaalde oorzaken van daklekkage zelf kunnen worden opgelost, zijn er ook bepaalde problemen die professionele kennis en vaardigheid vereisen.

De beste oplossing om daklekkage te voorkomen, is professioneel routineonderhoud. Meestal wordt dit aangeboden door dakdekkers vóór installatie, maar u moet hier niet volledig op vertrouwen en in plaats daarvan het initiatief nemen om uw dak regelmatig te laten controleren, vooral voordat

U denkt misschien dat een daklekkage een eenvoudig probleem is, maar het komt zelden voor dat u problematische tekenen ziet totdat het algemene probleem significant is. Het is bijvoorbeeld waarschijnlijk dat een langdurige daklekkage al gevolgen heeft gehad voor nabijgelegen constructies, zoals hout, dat schimmel en vocht kan veroorzaken en uiteindelijk tot rotting kan leiden. In dit geval zal een van de grootste fundamenten van uw huis verzwakken. De vraag zal daarom zijn hoe u uw dak tijdelijk kunt repareren voordat een vakman het voor u kan doen. Er zijn een paar eenvoudige dingen die u zelf kunt doen om te voorkomen dat uw dakdekker nog meer schade aanricht.

Voordat er actie kan worden ondernomen, moet u natuurlijk voorbereid zijn en over deze handige hulpmiddelen beschikken om uw controle en reparatie gemakkelijker te maken:

 • Zaklamp
 • Hamer
 • Kitpistool
 • Boor/machine
 • Blikschaar
 • Plamuurmes
 • Ladder

Voor reparatie:

 • Metaal knippert
 • Dak- en schuif kitten
 • Dakbedekking nagels
 • Schroeven met rubberen ring
 • Dakroosters
 • Sanitair laarzen

Allereerst, voordat u weet wat en hoe u dingen kunt oplossen, moet u de oorzaak van het probleem lokaliseren. Hier zijn eenvoudige manieren om naar een lek te zoeken:

 • Krijg toegang tot uw zolder. Als u lange tijd niet in dit deel van uw huis bent geweest, kunt u dit het beste op klaarlichte dag controleren. Zoek naar gebieden met opgedroogd of bevlekt water. Als dat niet het geval is, kunt u het dak opzoeken en zoeken naar kleine gaatjes waar zonlicht door kan.
 • In het geval dat uw zolder gewelfd of verzegeld is, probeer dan uw dak op te gaan,  maar als het dak erg steil is en gevaarlijk is, bel dan een dakdekker . Als je denkt dat je het kunt, kun je het dak op en zelf de schade zoeken.
 • Voor problemen die niet zo voor de hand liggen, vraag iemand om u te helpen. Leid een doucheslang naar het dak terwijl u op zolder wacht op tekenen van lekkage. Wanneer u dit doet, zorg er dan voor dat u zich op één gebied tegelijk concentreert om probleemgebieden met succes te isoleren.

Daklekkages verhelpen:

 • Vervang gebarsten of lekkende dakopeningen en leidingen, vooral die van plastic zijn.
 • Controleer voor constructies die van metaal zijn de rubberen basis en breng afdichtingsmiddelen aan.
 • Je kunt ook een koevoet gebruiken om gordelroos te openen en losse spijkers te zoeken die kunnen worden vervangen.
 • Lekkages kunnen worden veroorzaakt door slecht flitsen, en u kunt dit oplossen door een zelfklevende ijs-en-waterbarrière aan te brengen.
 • Verroeste stapflitsen moeten onmiddellijk worden vervangen en vergeet niet om de nagels aan te brengen.
 • Vertrouw nooit op snelle oplossingen en reken niet op de kit. Het vervangen van beschadigde gebieden in plaats van het aanbrengen van cementafdichtingsmiddelen is een duurzamere oplossing.

Als u hulp nodig heeft bij uw lekkende dak, aarzel dan niet om vandaag nog contact op te nemen met NL Dak B.V., of bezoek onze pagina met reparatiediensten voor platte daken in het oosten .

Overzicht lekkend dak

Als u watervlekken heeft die zich uitstrekken over plafonds of langs muren lopen, is de oorzaak waarschijnlijk een lekkend dak. Het opsporen van het lek is het moeilijkste; het repareren van een daklekkage is meestal vrij eenvoudig. We laten u enkele eenvoudige trucs zien voor het vinden en repareren van de meest voorkomende soorten lekkende daken. Maar als je in de Nederland woont en in de winter alleen op warme of zonnige dagen lekkage hebt, heb je waarschijnlijk ijsdammen. We zullen in dit verhaal niet ingaan op die dakreparatie. Als u een lekkend dak heeft, kunt u dit maar beter direct repareren, ook als u er niet zoveel last van heeft of volgend jaar een nieuw dak krijgt. Zelfs in korte tijd kunnen kleine lekkages tot grote problemen leiden, zoals schimmel, verrotte kozijnen en bekleding, kapotte isolatie en beschadigde plafonds. Het flitsende lek dat een dure reparatierekening veroorzaakte, was meer dan twee jaar duidelijk te zien aan de plafondvlekken. Als de huiseigenaar het meteen had aangepakt, was de schade en de daaropvolgende reparaties minimaal geweest.
Kosten dakbedekking vervangen

Daklekkage vinden

Wanneer u een lek probeert op te sporen, begint u door vanaf de vlekken naar het dak te kijken. Het eerste waar u op moet letten, zijn eventuele dakdoorvoeren. Voorwerpen die het dak binnendringen, zijn verreweg de meest voorkomende bron van lekkage. Het is zelfs zeldzaam dat lekken ontstaan ​​in open gebieden met ononderbroken dakspanen, zelfs op oudere daken. Lekkages kunnen bestaan ​​uit loodgieterswerk en dakopeningen, schoorstenen, dakkapellen of iets anders dat door het dak steekt. Ze kunnen enkele meters boven het lek zijn of rechts of links ervan. Als je toegang hebt tot een zolder, is de gemakkelijkste manier om een ​​lek op te sporen, daar met een zaklamp naar boven te gaan en het bewijsmateriaal te zoeken. Er zullen watervlekken, zwarte vlekken of schimmel zijn. Maar als toegang een probleem is of als je een gewelfd plafond hebt, moet je het dak op om de verdachte(n) plekken te onderzoeken.

Een truc voor het vinden van moeilijke lekken

Als een lek moeilijk te vinden is, schakel dan een helper in en ga met een tuinslang het dak op. Begin laag, doorweek het gebied net boven waar het lek in het huis verschijnt. Isoleer gebieden wanneer u de slang laat lopen. Week bijvoorbeeld eerst de helling van een schoorsteen, dan elke kant en dan de bovenkant aan beide kanten. Laat je helper in huis blijven wachten tot het infuus verschijnt. Laat de slang enkele minuten in één gebied lopen voordat u hem iets verder op het dak beweegt. Vertel je helper om te schreeuwen wanneer een infuus zichtbaar wordt. Je bent in de buurt van het lek. Dit proces kan ruim een ​​uur duren, dus wees geduldig en verplaats de slang niet te snel. Als stromend water de exacte locatie van het lek niet onthult, wees dan niet verlegen. Begin met het verwijderen van gordelroos in het verdachte gebied. Met hen verwijderd, er’ Het is het bewijs van het lek en u kunt het tot aan de bron opsporen. U ziet verkleurd viltpapier of met water bevlekt of zelfs verrot hout direct onder en rond een lekkend dak.
unnamed